} Actief grondbeheer - Voor Tilburg

Actief grondbeheer

Actief grondbeheer

Actief grondbeheer

kort verslag

Keuzes voor grond beleid

Het gaat met name om het actieve grondbeleid. Wel of niet goed voor de gemeente. Op dit moment zijn er weer steeds meer gemeentes die een actief grondbeleid hebben.

Er komt binnen de gemeente Tilburg een nieuwe nota over het grondbeleid als het goed is zal dit in 2020 gebeuren en deze is dan weer goed voor 7 jaar.

Er kunnen een aantal overwegingen zijn om dit te hanteren:

  • Bij particulier grondbezit kan de ontwikkeling misschien te lang duren, hierdoor creĆ«er je onveilige plekken en zorgt voor verpaupering. Door zelf actief om te gaan met de aankoop kun je dit voorkomen.
  • Speculeren: het kan gebeuren dat de grond een aantal keer van eigenaar verwisseld en op die manier de prijs onwenselijk wordt opgevoerd. Bij een verder ontwikkeling kan dit problemen gaan geven. Dit kan de gemeente zelf wel doen als deze bijvoorbeeld agrarische grond aankoopt en daarna het bestemmingsplan te wijzigen, op deze manier zou de grondprijs stijgen. Hier zijn geen restricties op dus is een mogelijkheid die soms ook wel toegepast wordt.
  • Als een gemeente actief omgaat met de grond aankoop blijft deze financieel en economisch beter betrokken.
  • Er kan ook gekozen worden voor de zogenaamde join venture. Dit wil zeggen dat je bij bepaalde belangrijke projecten (voorbeeld in Tilburg is bijvoorbeeld de piushaven) gedeeltelijk eigenaar wordt voor bijvoorbeeld 10 of 15 %. Op deze manier hou je ook de regie.

Wat wel heel belangrijk is bij een actief grond beheer is dat er voldoende kennis in eigenhuis is om dit te beheren zodat je niet afhankelijk wordt van ingehuurde bedrijfjes.

Het vaststellen van de waarde is niet eenvoudig.

  • In eerste instantie moet er minimaal 10 jaar vooruit gedacht worden, wat zal de verkoop opleveren.
  • Er moet oa rekening worden gehouden met aanpassingen van infrastructuur voor zowel de toevoer van materiaal alsmede later de bereikbaarheid.

Mocht het toch dreigen om negatief uit te komen dan kan er in het proces worden aangestuurd op besparingen:

  • Parkeernorm omlaag brengen (met name bij ontwikkelingen in een binnenstad kan dit wel eens werken)
  • Minder sociale woningen in een bepaald project.

Er is verder in de bijeenkomst gebruik gemaakt van een presentatie. Deze is bijgevoegd en maakt eea beter duidelijk.